Сложната философска творба за доброто, изкуството, любовта и болката в човешкото битие на Йордан Йовков - "Песента на колелетата" се падна на матурата по Български език и литература тази година. Зрелостниците ще трябва да напишат есе или интерпретативно съчинение върху темата "Смисълът на благодеянието".

Именно това е произведението, което се крие зад тема 22 в 41-ия въпрос от държавния зрелостен изпит. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор ще се съобщят по-късно днес.

Изпитният вариант е генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти. Общият брой на възможните комбинации заедно с темата е 11 718 750.

Разказът на Йовков е съсредоточен върху общочовешки послания за разноликия свят, подчинен обаче на добрина и любов - "с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго - любовта между хората". Именно това е и заветът, който ни оставя автора с произведението си. В експозицията има и още един важен елемент - този за делата и творбите като говорещи посланици от името на създателя им. Най-честите теми за анализ върху произведението са: "За какво пеят колелетата?" и "Каква е житейската философия на героите?". 

След 15 часа днес трябва да бъде публикуван целият вариант на изпита.