Представителите на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" излязат на протест пред Министерство на земеделието днесБраншовиците ще нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa на отчитане виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe и зa поемане на cпeшни мeрки за кoмпeнcирaнето на пчеларите.

Те са на мнение, че Нормативната уредба се намира в положение на хаос, а непризнаването на смъртността довежда до огромни финансови загуби в тяхно лице. Според пчеларите това, че официалните агростатистики не признава реалната тенденция на смъртност, е, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.

Тези проблеми са започнали много отдавна и от години се знае за тях. Въпреки това Наредба 13, уреждаща мерките за опазването на пчелите от отравяне и начините за провеждане  на пръскания, трябва да се промени незабавно“, коментира пред TrafficNews Николай Гайдов−председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899″.

Той поясни, че подкрепя изцяло исканията на бранша му, а негови колеги дори ще отидат на протеста пред Министерството на земеделието.

„Проблемът със смъртността на пчелите е сериозен, но до момента МЗХГ не го е признава. Това трябва да случи, защото само за зимата на изминалата 2020г. близо 70% от семействата измряха“, добави Гайдов.

Днес от бранша планират да връчат на министъра на земеделието Десислава Танева препоръките си за решаване на проблемите.