"До края на деня няма да успеем да обработим всички пътища и тези в най-тежко засегнатите райони ще останат затворени. Това са пътищата в Кърджалийско и Смолянско." Това каза по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Тя предупреди, че валежите от мокър сняг и дъжд ще продължат както днес, така и утре. "Ситуацията е кризисна", призна министърът.

По думите й съгласно стандартите, ако на магистралата има 3 см сняг, тогава тя се счита за идеално изчистена при зимни условия. „Такива са стандартите - европейските стандарти, и ние ползваме тях, каквито са в Австрия и Германия", поясни министърът. „Стандартите са: 3 см на магистралата, 5 см на първокласния път и 10 см отъпкан сняг на второкласния и третокласния", уточни Лиляна Павлова. „Важно е магистралата да бъде обработена с химикали, на третокласния и второкласния път да е обсечено и осолено", обясни тя. Според нея не на всички пътища е възможно да се направи, затова, където има много преспи, пътищата са затворени.

„Когато снегът спре да вали тези пътища ще бъдат изчистени", заяви министър Павлова.

Припомняме, че оранжев код за сняг е обявен в четири области в страната днес – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Жълт код има в други десет - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, София – област и Благоевград.

Много селища в страната са без ток заради снега и силния вятър. Екипи на електроразпределителните дружества работят по места за отстраняване на авариите. Остава аварийната ситуация предимно в областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив и Хасково.

Бедствено положение е обявено в Рудозем, Смолян, Мадан и Неделино.

Електрозахранване има в по-голямата част от населените места от общините Смолян, Чепеларе Пампорово и Девин, в останалите общини повечето населени места са без ток, съобщи Нова ТВ. Тежка е обстановката в общините Баните и Борино. Сериозно е и в Ардинското корито заради падащи дървета. Проходите се почистват и не са затворени като за тях се ползва и роторен снегорин от Министерство на отбраната.

Опасенията са, че на места може да има бедстващи хора, за които няма информация заради липсата на електрозахранване и мобилни връзки.

От 19.00 часа снощи до тази сутрин беше ограничено движението по всички третокласни пътища в област Смолян за всички моторни превозни средства. Единствените второкласни пътища, по които можеше да се пътува тази нощ бяха Асеновград – Рожен – Рудозем и Батак – Доспат. Остава висока опасността от падащи дървета по всички пътища в областта.

Голяма част от пътищата в Хасковска област вече са проходими. Основният проблем обаче остава липсата на ток в над 100 села. В други 20 селища пък няма и вода.

Четири големи подстанции от електроенергийната система в Кърджалийска област са пострадали при последните валежи. Това усложнява ситуацията с електричеството и затова десетки населени места са без ток. Продължава работата на аварийните екипи за отстраняване на проблемите.

Тежка е пътната обстановка в цялата област. Остава затворено движението по пътя между Момчилград и Крумовград. Изключително затруднено е движеението между Хасково и Кърджали. Все още е затворен и пътя между Асеновград и Кърджали, където е имало сигнали за доста закъсели автомобили.

Няма опасност от преливане на язовирите „Студен кладенец" и „Кърджали". И в двата водоема имо осигурени резервни обеми и на този етап няма пряка опасност за хората, увериха от областната управа.

TrafficNews.bg