Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плаща пациент с множествена склероза след 1 април, ако Здравната каса и Фармацевтичният съюз не подновят договора си. Той изтича на 31 март, но двете страни не могат да се разберат за част от условията.

Ако спорът не се реши до утре, в събота аптеките няма да изпълняват рецепти за лекарства, които се заплащат частично или напълно от Здравната каса.

Здравната каса покрива изцяло животоподдържащата терапия. Но ако договорът с фармацевтите не бъде подновен, следващия месец хората ще трябва да си купи медикаментите. 

От касата предложиха сегашният договор да бъде удължен до края на май. А фармацевтите поискаха анексът да е само до края на април.

"Нито следващите два месеца Фармацевтичният съюз ще се откаже от правото на пациента и ще приеме на пациента да бъде вменено задължение", каза магистър-фармацевт Димитър Маринов - председател на Български фармацевтичен съюз, предаде БНТ.

Според фармацевтите от касата искали да задължат аптеките да отпускат всички медикаменти, предписани в рецептата или да не изпълняват рецептата.

"При липсата на един медикамент пациентът остава в задънена улица, защото той не може да използва нито едно от другите лекарства, които са изписани в рецептата", каза адвокат Христина Николова от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

"Коментарите за отпускане или не отпускане на даден медикамент се извършват в кабинета на лекаря. В противен случай това е опасно за пациента", каза д-р Иван Маждаров - председател на Български лекарски съюз.

От касата отказаха да отговорят на въпросите ни. В късния следобед изпратиха покана до фармацевтите с предложение утре да подпишат анекс към сегашния договор до 31 май.