Паркингът за катастрофирали автомобили в КАТ-Пловдив е препълнен от смачкани коли, видя репортер на TrafficNews.bg
Мястото, където преместват леките коли, премазани при катастрофи, вече е на 90%. Контролният орган се чуди къде да оставя колите, които са откарани там и не могат да бъдат върнати на собствениците им, тъй като не делото за инцидента или разследването не е приключило. Повечето коли сме виждали при едни от най-тежките инциденти в Пловдив и региона. В тях са пътували много хора, които са изгубили живота си при катастрофа.

Сред автомобилите има и такива, които престояват на паркинга повече от пет години. Напоследък все повече зачестяват катастрофите, при които шофьори са или без книжки или употребили алкохол. Това е и причината за нарастването на броя на пътните инциденти с жертви и пострадали. Ако тенденцията се запази, съвсем скоро местата на паркинга на КАТ ще свършат. 

Припомняме, че именно заради своеволията на шофьорите по пътя, парламентът върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. Това стана с поредни промени в Закона за движение по пътища, приети преди няколко дни на второ четене.

Прилагането на новите текстове ще станат факт след публикуването им в държавен вестник, като регламентът за засичане на скоростта и санкционирането ще стане с наредба на министъра на вътрешните работи. С промените в ЗДП се записа, че констатирането на нарушенията на скоростта ще става с "автоматизирани технически средства" одобрени и проверени за тази цел съгласно Закона за измерванията, които автоматично установяват и заснемат нарушения в присъствие или отсъствие на контролен орган.

TrafficNews.bg