Незабавна проверка по сигнал за разораване на дюни в КК "Камчия" е била извършена по разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено Димов от експерти на РИОСВ-Варна днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на екологията. Сигналът за поредното унищожаване на дюни дойде от организацията "За да остане природа", която публикува снимки във Facebook страницата си.

От МОСВ съобщиха, че е установено, че на плажната ивица в района на местност "Бункера", на територия с приблизителна обща площ около 1,7 дка, има следи от преминаване на превозно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на проверката на терен не е установена техника и извършване на дейности.

Предприети са действия за изясняване на обстоятелствата, снети са координати на засегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна за наличие на дюни. За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Варна и е информирано Министерството на туризма.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също разпореди проверка. Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството ще се налагат безкомпромисни наказания. Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.