Кметът на Ново село Тодор Атанасов, придружен от партийна свита: Манол Генов - народен представител от квотата на БСП, д-р Венера Башова - председател на БСП Стамболийски и общински съветник и Атанас Тумбалов - общински съветник от групата на БСП, отговори на обвиненията, отправени от колегата му Георги Мараджиев в пресконференция.

Основната теза на кмета, оглавяващ Ново село от над 30 години, е че към него се упражнява политическа репресия, която еволюира от пренебрежение и спъване на дейността му - както бюджетно, така и инструментално - към медийна атака и финансови рестрикции.

На днешния брифинг Тодор Атанасов не само отрече всички обвинения на общинския кмет Мараджиев, но и бе категоричен, че кметът на община Стамболийски го прескача по всеки възможен начини, а причините за това са на партийна основа. На Ново село не бил предоставен какъвто и да бюджет, което ярко контрастира с изявлението на Мараджиев, който коментира, че общината е разпределила пропорционално оскъдните финанси, които са и отпуснати. 

"Етюдът, който наблюдаваме от седмици, представлява директно погазване на всички устои на местната власт", с тези думи откри пресконференцията Манол Генов. Ситуацията е достойна за поместване в лекция за местното самоуправление, а поведението на кмета Мараджиев е еталон за злоупотреба с власт, самозабрава и липса на каквато и да е диалогичност, каза още той.  

"Никой не трябва да използва властта за лични интереси. Аз признавам спокойно, че не съм бил на сесиите на общински съвет– не съм длъжен да го правя, но винаги съм изпращал свой представител.“, обясни Атанасов.

Кметът на Ново село твърди, че от началото на годината е входирал над 60 докладни, в които описва различни искания към кметът на община Стамболийски, но отговор е получил едва на 6 от тях. 

На обвиненията относно „брокерската” си дейност, за която беше уличен от Мараджиев, той обясни, че е извършвал представителство на фирмите в качеството си на физическо лице, като пълномощник, което според него е напълно законно, защото влиза в човешките му права. Припомняме, че обвиненията са по повод развиване на търговска дейност от кмета на Ново село, който представлявал фирми под формата на пълномощник и препродал от името на една от тях 200 дка земя на малтийска фирма за 35 000 евро. Впоследствие фирмата препродава земята, част от която влиза в Натура 2000, за 2 млн. лева на ветрило от фирми. 

За управлението на работите на селото от джипа си, Атанасов коментира, че през зимата използва возилото в опит да помогне за придвижването до труднодостъпни участъци, а през другото време бил сред хората на селото, защото непрекъснато им помагал. "Излизам в 7 сутринта и обикалям селото, който и да попитате ще го потвърди", заяви Атанасов и допълни, че работата му в повечето случаи е свързана директно с хората на терен.

Намалението на заплатата бе определено като "откровена гавра", но тъй като възможният минимум вече бил достигнат, Манол Генов отправи предложение към кмета на Стамболийски да назначи Атанасов в програма за временна заетост, че да може да му плаща 280 лева, вместо сегашните 420.

Според представителите на БСП, решението за орязване на възнаграждението е взето в разрез със законово установения ред за гласуване на предложения в Общински съвет, и затова в епилог народният представител от БСП Манол Генов апелира за незабавно преразглеждане на взетото решение. 

Д-р Венера Башова подкрепи колегата си и обяви, че атаките са насочени към всички представители на БСП на местно ниво, като на колегата й Атанас Тумбалов, подал заявление, в което изисква да му бъдат предоставени копия на всички взети решения от Общински съвет Стамболийски, било отговорено пренебрежително и устно, че ако си плати разходите по препечатване, може и да получи документите.

На брифинг миналата седмица Георги Мараджиев обяви, че ще сигнализира икономическа полиция да провери дейността на кмета на Ново село. По повод това изявление, Атанасов беше лаконичен:

"Който има обвинения към мен, нека използва каналния ред и да го отправи към надлежните институции. Ще се видим в съда."

Ето какво още казаха и какви действия ще предприемат представителите на местната структура на БСП: 



TrafficNews.bg