Община Пловдив се готви да изтегли 13 млн. лева заем от Фонда на фондовете, за да реализира три паркинга. Два от тях ще са многоетажни – на ул. „ 4 януари” и в „Тракия”, а третият ще е стандартно съоръжение за 130 коли на кръстовището на „Източен” с бул. „6 септември”.

На прощаване: Община Пловдив тегли 13 млн. лева заем за три паркинга с 630 местаДве от съоръженията ще бъдат многоетажни, третият паркинг ще е буферен за туристи

Резонно ли е тези 13 млн. лева да отидат за паркинги?

Сумата от 13 млн. лева е достатъчна за изграждането на „Модър-Царевец” – връзка, която се чака повече от десетилетие.На практика в бюджета на Община Пловдив останаха 500 000 лева за изграждането й, а заем бе един от възможните източници за финансиране.  Другият отпадна – продажбата на огромния парцел до Братската могила, където се очакваха 20 млн. лева приходи .

В момента Община Пловдив обслужва два големи заема – 50-милионният от времето на д-р Иван Чомаков и 30-милионният, теглен от Иван Тотев. Първият е почти изплатен, като остава една вноска от около 5 млн. лева за 2020 година. 30-милионния заем, обаче ще се изплаща още 7 години. Новият заем ще започна да се изплаща след 2 години, но не затваря ли Община Пловдив една възможност, с която да  се реализират по-важните проекти.

Видно е, че Община Пловдив няма налични пари. Това  става ясно от постоянните трансфери между перата, за да могат да се покрият текущи разходи и борчове. Така бяха извадени заложените пари за ст. „Пловдив”, както и половината от „Модър-Царевец” и ПК „Младост”.

В момента градската хазна е празна, като дори се търси съдействие от държавата за ремонта на Коматевския възел, който възлиза на 7,5 млн . лева. Кметът призна, че пари за там няма и очакваме министерството да отпусне, за да се ремонтират бул. „Христо Ботев”, „Копривщица” и „Коматевско шосе”.

На практика се получава така, че за всички големи проекти ще искаме пари от държавата. Това се отнася и за „Модър-Царевец” и за новия мост над Марица, ст. „Пловдив”, Математическата гимназия, Дондуковата градина и всички други проекти, които кметът обещаваше, че ще изпълни. Ясно е обаче, че държавата няма неограничен финансов ресурс и едва ли ще изсипе 200 млн. лева на Пловдив, за да си ги харчи. Още повече, че Бойко Борисов заяви , че иска ново Околовръстно шосе, което ще глътне поне 100 млн. лева.

Така новият кмет на Пловдив ще трябва да търси отнякъде пари. Заемите са един от начините, но ако се теглят сега 13 млн. лева, дали няма да се затвори вратата за някои от изброените проекти? Още повече, че пари тепърва ще трябват и за съфинансиране по различни европейски програми.