Няма да бъдат налагани глоби на нарушителите на новото изискване за „зелен сертификат“ през следващите четири дни, обявиха здравните власти. Т.нар. гратисен период ще важи до понеделник и ще се издават само предписания.

„Обмисли сме всеки детайл, мерките са нови и не са прилагани, тези които ще трябва да ги изпълняват, изложиха една молба - да имат някакъв гратисен период, за да може  да въведат тези мерки. От днес за утре казаха, че им е трудно, затова решихме, че до понеделник при проверки от РЗИ и при установяване на нарушение, ще се издава само предписание. Това е един гратисен период, в който да може да се тества системата“, коментира д-р Златанов по време на брифинг на здравните власти.

Той добави още, че ще бъдат осигурени безплатни тестове за служители в сектори, които изискват зелен сертификат за работещите. Работодателите ще заявявт тестовете в РЗИ и ще трябва сами да организират тестването, като то се извършва от специализиран служител, а резултатът от теста няма да бъде вписван в националната система и ще се използва само за вътрешен филтър.

Това означава, че ако тестваният служител не може с резултата от теста да посети друг обект.

„В момента закупуваме голямо количество тестове, безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории в страната, които са сертифицирани. Договаря се и цена за пробоземането, която ще бъде константа“, заяви здравният министър проф. Стойчо Кацаров.

Относно държавната и общинска администрация ще бъде въведено изискване за зелен сертификат на тези, които работят на гише/

„Ние сме вече в критична фаза по осигуряване на легла за лечение на коронавирус. Алтернативата е пълно затваряне. Правим всичко възможно да не повтаряме локдауна. Това е причината да подходим по този начин –да ограничим инфекцията, не чрез локдаун, а чрез зелен сертификат. Ситуацията е критична и апелирам към всички – дайте да се стегнем и да спазваме мерките, за да не се стигне до затваряне“, заяви още министърът.