Няма добра организация за въвеждана не заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, а тестовете трябва да бъдат напълно безплатни. Държавата е задължена да обезпечи тези мерки чрез държавния бюджет", това каза пред NOVA NEWS Диана Ковачева, омбудсман на България.

За нея не е приемливо тези разходи да се поемат от работодатели и работници.

Ковачева добави, че остава открит въпросът за хората с антитела, които не могат да си изкарат зелен сертификат. 

"Преболедувалите на практика са дискриминирани. Има хора, на които е противопоказно да се ваксинират, те също са поставени в неравностойно положение. Взимат се мерки, които на практика не могат да се изпълнят", убедена е тя.

Според омбудсмана децата са най-ощетени от ситуацията и новата заповед, особено тези от 1 до 4 клас. Тя е категорична, че онлайн обучението е достигнало своя предел.

"Ние сме в образователна криза. Децата губят уменията си за учене. Децата са жертва на онлайн обучението", каза Диана Ковачева.

За нея не са намерени отговори на много въпроси, които поставят новите мерки, а каквито и да се те, не бива да се спира достъпа до услуги на граждани.

Относно растящите цени на електроенергията, Диана Ковачева смята, че голяма част от българските граждани няма да мога да се справят и те трябва да бъдат подпомогнати и държавата е нужно да се намеси.