Няма виновни за смъртта на 15 души, загинали при взрива в склад за боеприпаси на завод "Миджур" в село Горни Лом. Това реши окончателно Върховният касационен съд. Третата инстанция потвърди решението на Софийския апелативен съд, който пък се съгласи с изводите на видинския окръжен. Така никой няма да понесе отговорност за трагедията.

Делото

Обвиняемите по делото бяха четирима - собственикът на завода Валери Митков, служителката по безопасност на труда в "Миджур" Палма Иванова, някогашният началник на служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова – секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Въпреки че взривът, избухнал на 1 октомври 2014 г., предизвика сериозна обществена реакция, тя не трая дълго. Още от самото начало видинският съд засекрети делото заради няколко документа с държавни тайни от ДАНС. Така на първа инстанция процесът мина при нулев интерес и не се даваше никаква информация. Видинският съд скри дори мотивите към присъдата.

Причината за експлозията така и не бе установена въпреки че разследването се проточи години. Взривът бе толкова силен, че на практика бе унищожил изцяло цех "С" на завода заедно с работещите в него. Сред загиналите бе и синът на собственика Митков – Емил Митков. Заради силната експлозия най-близката сеизмична станция на БАН бе отчела земен трус.

След трагедията имаше много разкази за лошите условия на труд и как работниците са блъскали с чукове боеприпаси, за да ги обезвредят. Във взривилия се цех се утилизираха гръцки противопехотни мини. Последвалото разследване показа, че те са транспортирани при почти никакви мерки за сигурност. Този процес бе описан от покойния шеф на Националната следствена служба Евгени Диков по следния начин:

"В Националната следствена служба има един учебен филм от 1984 г., който демонстрира как автомобил, в който има 1.5 кг взривно вещество, е извеждан от центъра на Варна до площадка, където е бил взривен – от всички страни с полицейски коли, пожарна и специален влекач. В случая в конвой от три тира, във всеки по 21 тона мини, е минавал от Кулата до Горни Лом, придружаван само от един частен автомобил и с един бивш полицай, въоръжен с пистолет".

В показанията си близки на загиналите разказваха, че ден преди взрива е пристигнала поредна пратка тирове с мини. Тогава дори мотокарите не работят и няма с какво да се разтоварят камионите. Часове по-късно работниците започват да свалят мините на ръка.

В деня на взрива синът на собственика Митков – Емил Митков – обикаля цеховете, за да види къде се бави работата. Присъствието му изнервя работниците. По-късно един от тях ще каже: "Направи ни луди, нямаше почивки. Имаше голямо напрежение".

Невинни

Валери Митков бе обвиняем като проектант на избухналия цех. Божидар Василев отговаряше по обвинение, че неправилно е дал на фирмата на Митков разрешително да утилизират мини. Бахчеванова бе обвиняема заради действията си като секретар на комисията, Иванова – че не е осигурила безопасни условия на труд, както задължение имала. Всички обвинения бяха отхвърлени.

След първата оправдателна присъда прокуратурата е поискала нови експертизи. Съдът е отхвърлил искането.

"В обвинителния акт прокурорът не излага факти относно причината за възникване на взрива и съответно дали той произхожда от нечие действие или бездействие, за да бъде възможно изследване на въпроса налице ли е причинна връзка между дейността на подсъдимите и вредоносния резултат. Такава причина не би могла да бъде и описана, тъй като никой от експертите по делото не дава и не би могъл да даде отговор на този въпрос въпреки детайлното изследване от тях на всички възможни обективно установими обстоятелства по делото", пише в окончателното решение на ВКС.