Близо 300 000 ваксини очаква страната ни през март. Ще получим дози и от трите одобрени за употреба препарата.

Имаме потвърждение за цялото количество от 105 000 дози от ваксината на "Пфайзер", от която още утре у нас ще пристигнат 21 000 дози. От ваксината на "Модерна" трябва да дойдат 85 000 дози. Около 100 000 дози пък трябва да бъдат доставени от ваксината на "АстраЗенека". Това съобщи в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„При последната доставка 50% от количеството бе разпределено на общопрактикуващите лекари. Няколко са принципите, които се следват при разпределението на ваксините – брой на население, до коя фаза е стигнала ваксинацията в определената област”, обясни той.

Кирилов посочи, че по решение на Националния ваксинационен щаб се пази втората доза от РНК ваксините за всеки, който вече е получил първата. За Оксфордската ваксина, при която срокът за реимунизация е по-дълъг, това не се прави.

По думите на Богдан Кирилов, България е в готовност да прилага и руската ваксина "Спутник V" веднага щом Европейската агенция за лекарствата я одобри за употреба в ЕС.

„Преди поставяне на ваксина, не е необходимо да се прави тест за антитела. Дори да е преболедувал човек или в момента на поставяне на ваксината да е заразен, това няма да попречи. Напротив, ваксината само ще помогне по-лесно да се справи с вируса”, обясни Кирилов.

Той е категоричен, че до момента всички препаради показват много добри резултати за безопасност.

Под 3 на 1000 са нежеланите реакции, за които се съобщава у нас. Те са свързани с болка на мястото на приложение, леки грипоподобни симптоми. При аденовирусните ваксини се наблюдава по-висока температура. В по-голяма част от случаите тези симптоми са за няколко часа, допълни председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата.