ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" провеждат учение в местността „Роженски ливади“ на територията на община Смолян. Темата на двудневната съвместната пълномащабна тренировка е ,,Търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията в зимни алпийски условия". Основната цел на учебната ситуация е да се подобри организацията и да се повишат уменията на структурите за търсене и спасяване при авиационно произшествие.

Според учебния сценарий, днес, около 9.30 часа, въздухоплавателно средство, превозващо 10 пътника и двама души екипаж, изпълнява полет от Истанбул за София. На 7000 м надморска височина, екипажът докладва за невъзможност за управление и взето решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация е от района на планинска зона, в близост до връх Рожен. Минути по-късно на телефон 112 постъпват сигнали за силен тътен и възникнал пожар в местността „Роженски ливади", община Смолян, един от подателите съобщава, че в близост е видял падането на самолет, мястото е в труднодостъпен терен. Стартират спасителни действия, в които се включват структури от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и съобщенията, на отбраната и на здравеопазването.

Действията на екипите бяха наблюдавани от зам.-областният управител на Смолян Христо Станчев, кметът на гр. Чепеларе Боран Хаджиев, гл. комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, директорът на ОДМВР Смолян ст. комисар Костадин Пачеджиев, Емил Нешев, директор на ПСС-БЧК и началникът на РЦ 112 - Смолян Елена Паскалева.