Община Смолян въведе режим на уличното осветление заради драстичното поскъпване на сметките за ток. Декемврийската фактура е три пъти по-висока спрямо предишната година и сега общината трябва да плати 278 хиляди лева, вместо 90 хиляди. Уличното осветление вече спира за пет часа през нощта.

Веднага след полунощ уличното осветление навсякъде в Смолян, освен на централната улица, угасва. И така до 5 часа сутринта. Жителите на Смолян не са доволни от това. Според кмета на града обаче няма от какво друго да се пести.

"Ние нямаме някакви разходи, които са били луксозни и да можем да ги махнем. Нямаме и приет бюджет, тоест ние работим с 1/12-а от миналата година, разликата от 180 хиляди трябва да дойде отнякъде - от командировъчни на кмета, по-рано имах 170 лева командировъчни, сега от три години имам нула лева", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Жителите на града са на мнение, че има и други варианти. Без нов бюджет обаче от общината заявяват, че не могат да покрият разходите си.

"Като кажат на Общински съвет - откъде да ги вземеш, кое е луксът в бюджета да кажеш без това може, единствено е капиталови разходи, но ние на година имаме милион и осемстотин хиляди капиталови, де факто трябва да имаме нула капиталови", допълни Николай Мелемов.

Според кмета решението трябва да дойде от правителството, защото и други общини са в същото положение.