От Община Пловдив променят схемата на работа на автобусните линии от градския транспорт. Към момента бе в сила нова заповед за работата им по празнично разписание, което редуцира броят на автобусите, ала от днес в пиковете часове сутрин и вечер ще се пускат големи автобуси по нормално разписание. Разреждането им ще бъде в рамките на деня, когато потокът от хора е по-малък. Това съобщиха от общината за TrafficNews.

От сутринта в редакцията постъпиха редица сигнали на хора, които заяввиха, че автобусите са претъпкани заради редуцирания им брой. От Община Пловдив обаче отрекоха тези сведенията и обясниха, че непрекъснато поддържат връзка с фирмите и шофьорите, като никой не им е съобщил за препълнени автобуси по линиите.

„Проверката ни показа, че няма струпване на хора. Все пак, за да избегнем единични случаи, в които може да има по-голям наплив, както и паника сред хората, решихме автобусите в часовете, в които хората отиват и се връщат от работа да се движат по делнично разписание. През другото време те ще се движат по празнично“, поясниха от пресцентъра.

Директорът на „Организация и контрол на транспорта“ Пламен Вълков напомни, че на фирмите превозвачи е разпоредено четири пъти дневно да извършват пълна дезинфекция на автобусите. Стриктното изпълнение на дадените предписания се следи от екипи на РЗИ. Работници на ОП „Чистота“ пък дезинфекцират най-малко веднъж дневно всички заслони на автобусните спирки.

Междувременно читатели на TrafficNews сигнализираха и за препълнени автобуси по междуградските линии.

„От областния щаб взехме решение транспортните схеми да бъдат променени, като сутрешните и вечерните часове автобусите да се движат по обичайните схеми. През деня ще разредим автобусите, когато натовареността е по-малка. Това решение ще бъде въведено чрез решение на всяка съответна община“, поясни на днешната пресконференция областния управител Дани Каназирева.