До четвъртък министерството на здравеопазването ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-9. Този план ще бъде представен пред Министерски съвет, а днес  бе избран председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините. Това ще бъде проф. д-р Красимир Гигов. Той е ген. директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

„Подчертавам отново – продължава да съществува фалшивата новина, че ваксината е задължителна . Не, ваксината ще бъде доброволна. Който пожелае, ще има тази възможност. Ще бъде безплатна. Ангажимент на нас е всеки един български гражданин, който иска да се ваксинира, да получава такава, каквато пожелае. Тези, които ще пристигнат у нас, ще бъдат като всички в ЕС. До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници, за да получим първата пратка. Те ще се разположени  на две места в София, втория склад ще е в Бургас. Ще имам 4 хладилници. Предстои оборудване на всички РЗИ-та в страната”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Д-р Гигов е бивш зам.-началник на ВМА. Все още помнят името му в Алжир. Много успешен кадър. Той има опит, познания и размах на действия. Може да разчита на нас. Три фризера ще получим във ВМА”, заяви проф. д-р Мутафчийски.

"Подписват се договорите за хладилниците и фризерите. Въпрос на логистика. До края на тази седмица ще се оборудват РЗИ-тата, за да приемем първите дози", каза доц. Ангел Кунчев.

„Надяваме се в началото на годината да имаме първите пратки от ваксината. Когато дойде ще се разпространи по хладилниците на РЗИ-тата. Една седмица след това може да започне ваксинирането. Първи ще получат ваксина таргет групата – хора в риск. Те ще се имунизират от лекари в болниците. След това, когато започне масовата ваксинация, ваксината ще се поставя от лекари, ще участват и личните лекари”, каза още здравният министър.

Професор д-р Красимир Гигов е Генерален директор на Българския червен кръст . Завършил е "Медицина" в МУ – София и „Стопанско управление и здравен мениджмънт“ в Бургас. Има две специалности - Медицина на катастрофите и Военна токсикология. Понастоящем е и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където е представител на Българската търговско промишлена палата (БТПП).