Министерство на здравеопазването се разграничи от твърдения на политици и други свързани с властта лица, които се самоосвобождават от задължителната карантина при контакт със заразен от коронавирус на база отрицателен тест. Припомняме, че РЗИ - София даде възможност на няколко души да напуснат карантината си по този параграф, ала се оказва, че няма нормативна основа за такова решение. Закономерно - директорът на РЗИ - София подаде оставка. 

Ето и целият текст на съобщението от Здравното министерство: 

Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена:

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички.“

Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.