Само в краен случай ще бъдат глобявани пенсионери, ако пазаруват в хранителни магазини извън часовия диапазон на зеления коридор от 8 до 10 часа сутринта. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски.

„Това е противоправно деяние и трябва да се регулира основно от управителите на съответните магазини.  Ако се хване нарушение, то първо ще има устно предупреждение, ако нарушението продължава ще последва предупредителен протокол и вече накрая може да последва и парична санкция, която е 300 лева, като тази за липса на маски“, заяви министърът.

Той бе категоричен, че към момента няма сигнали до полицията за такива нарушения и не са били викани униформени на място.

„Трябва да се налага ред и ние да бъдем достатъчно съвестни да го спазваме. Всеки един управител на обект трябва да следи за спазването на мерките. Над 10 000 предупреждения сме изготвили за неспазване на мерките към физически лица от началото на месеца. Нашата цел е да направим такива мерки с които максимално да защитим здравето на хората и въпреки това да запазим икономиката“, каза още Терзийски пред Нова телевизия.

В момента 70 служители от МВР помагат на Спешна помощ в София, като служителите са максимално защитени и са им осигурени най-висок клас защитни предпазни средства.

Относно проверките на карантинирани лица, министърът заяви, че служителите се стремят да проверят максимален брой хора, но не е нужно да бъдат проверени всички.

В момента са карантинирано около 54 000 души у нас.

„От 1 ноември  наши служители да приемат списъци с лица, които са контактни , за да можем да обхванем  повече хора. В София е възможно да има забавяне на връчването на протоколите, но в други градове като Пловдив и София няма такива сигнали“, коментира вътрешният министър.

Категорично заяви, че нарушаването на карантината е престъпление.

„От началото на пандемията  вече има 644 – присъди. Като наказанието е различно – глоба, пробация, може и комбинация от двете. Санкциите могат да са сериозни – достигат до 10 000 лева. Има и две ефективни присъди – едната е в Пловдив, другата в Русе. Ако два или три някой пъти не е намерен на адреса, той е опасен за другите. Отишъл е да се забавлява и разпространява вируса  - това в престъпление“, заяви Терзийски.