2 120 867 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец август, стана ясно след заседанието на Министерски съвет. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За изплащането на добавките за месец август правителството ще отпусне допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г. Изплащането на добавката от 50 лв. към пенсиите за август е първата стъпка за подкрепа на пенсионерите, планирана в новия пакет със социално-икономически мерки на правителството. Изплащането на добавки в същия размер е предвидено и за месеците септември и октомври.

Правителството отпусна 2 432 684 лева за физическо възпитание и спорт за общинските и частни детски градини и училища, и за държавните училища, финансирани от Министерството на образованието и науката (МОН). С предоставените средства ще се финансират одобрените проекти за физическо възпитание и спорт за 2020 година, като 2 199 931 лв. ще се разпределят по бюджетите на общините, а 232 753 лв. - по бюджета на МОН. Средствата се осигуряват за подпомагане на дейностите, свързани с подготовката и участието в учебната и спортносъстезателната дейност на децата и учениците. Те се определят за бюджетна година на базата на разработени от общинските, частните и държавните детските градини и училища проекти за подпомагане на физическото възпитание и спорта на децата и учениците в тях. Целта на проектите е повишаване на здравната култура, укрепване нагласите и създаване на мотивация сред децата и учениците за системни занимания с физически упражнения и спорт.

Правителството одобри допълнителни разходи, в размер на 3 000 000 лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. за изплащане на извършени експертизи и преводачески услуги, както и осигуряване на дейности, свързани с работата по наказателни производства в Министерството на вътрешните работи.

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 24,6 млн. лв. по бюджетите на общините за 2020 г. Средствата са предназначени за финансиране на приетите от правителството по-високи стандарти за делегираните от държавата дейности във функциите „Здравеопазване“ и „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“. Изменението е обвързано с мярката за увеличение на стандартите за делегираните от държавата дейности, считано от 01.08.2020 г. за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети за достигане на размерите на възнагражденията до определените по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, както и стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.) за увеличение на възнагражденията на заетите в този сектор. Мярката е включена в пакета от нови социално икономически мерки на правителството до края на 2020 г. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 година.

Правителството прие трето изменение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 г. С промяната се осигурява финансиране за целенасочени мерки, които имат пряк ефект върху най-засегнатата част от населението в резултат на разпространението на вируса COVID-19 - безработни лица, хора, застрашени от загуба на работно място, както и други уязвими групи. Средствата за мерки срещу коронавируса осигуряват чрез увеличаване на бюджета на ОПРЧР 2014-2020 с 133 790 507 лв. Средствата са пренасочени от бюджетите на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (28 790 507 лв.) и Оперативна програма „Добро управление“ (105 000 000 лв.), както и чрез прехвърляне на неусвоени към момента средства от досегашния бюджет на ОПРЧР 2014 - 2020 между приоритетните оси на програмата. Изменението е част от социалните и икономически мерки, които правителството предприема за справяне с последствията от пандемията.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2020 г. С проекта на постановление се цели одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ведомството за финансова подкрепа на програми и проекти за частни културни организации и дейци в областта на културата и изкуствата, упражняващи свободни професии в размер на 15 000 000 лв. Средствата ще бъдат предоставени на Национален фонд „Култура“ за програми за финансиране на проекти на дейци в областта на културата и изкуствата, включително и в интернет пространството, упражняващи свободни професии, както и за подпомагане дейността на частни културни организации в областта на изкуството и културата.

По решение на правителството до 170 747 001 лева се отпускат допълнително по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2020 г. С част от тях до края на годината ще бъдат разплатени извършени дейности по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница от бъдещата магистрала „Европа“, Софийския околовръстен път в участъка от „Цариградско шосе“ до ж.к. „Младост“ и обходния път на Поморие. Остатъкът от средствата ще бъде вложен в ремонт на ключови участъци от републиканската пътна мрежа и съоръжения по тях, както и за повишаване на пътната безопасност чрез ремонт на мантинели, възстановяване на вертикална сигнализация, полагане на хоризонтална маркировка и други. Съгласно друго правителствено постановление, до 89 998 200 лв. се предоставят по бюджета на МРРБ за финансиране на Националното тол управление за плащане на последната част от договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

С постановление на Министерския съвет се предоставят 94 366 962 лв. за изграждането на участъка между Буховци и Белокопитово от АМ „Хемус“ и за предстоящото стартиране на строителните работи на северния обходен път на гр. Бургас. С осигурените 81 421 062 лв. ще се извършат разплащания на извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ - в участъка между Буховци и Белокопитово, на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е 2021 г., но строителите работят много мобилизирано и в случай че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото. Останалите 12 945 900 лв. ще бъдат за авансови и междинни плащания при предстоящото стартиране на строителните работи и строителния надзор на северния обходен път на град Бургас. С изграждането на 4,7-километровото трасе транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на Бургас. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в областния град.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 7 425 000 лв. С тези средства ще бъде създадена адекватна готовност и ще бъде увеличен капацитетът на лечебните заведения за справяне на здравната система при пандемична обстановка. С проекта на постановление се предвижда лечебните заведения да получат увеличение на субсидията за дейностите, които извършват по реда на Наредба №3, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ. На днешното правителствено заседание, с друго постановление, бяха одобрени допълнителни средства във връзка с мярката на кабинета за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID – 19.