Има шанс за намирането на черната кутия на разбилия се Миг-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в ефира на БНТ.

"С болка в очите капитан военен пилот стана и ми зададе директно въпроса: "Правите ли всичко възможно да намерите черната кутия?" Ние правим всичко възможно, за да намерим черната кутия. Военноморските сили реагираха мигновено. Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен. Проведохме операция по търсене и спасяване, тя се прекрати в рамките на целесъобразните срокове. От там нататък продължихме издирването на останките от самолета", обясни адмирал Ефтимов и добави, че полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета.

Той обясни, че е в постоянна връзка е с началниците на отбраната на НАТО, но умишлено не е потърсена помощ от военните ни съюзници при издирването на разбилия се изтребител. "Имахме достатъчно информация къде е паднал самолетът и беше нецелесъобразно да струпваме кораби и сили там", каза началникът на отбраната ни.

Припомняме, че разбилият се МиГ-29 вече е намерен, но е фрагментиран на стотици части. Те са разпръснати на площ 20 на 20 метра, обясни адмирал Ефтимов и предупреди, че районът е забранен за плаване.

"Нарушителите ще попаднат под санкциите на закона", заяви той и добави, че на самолета е имало още една ракета неизстреляна ракета Р-73. Затова гмурканията са особено опасни. До сега не е имало опити за неразрешено плуване или гмуркане в района. 

Въпреки проблема с хроничния недостиг на летателни часове през годините, тези които изпълняват бойни упражнения разполагат с необходимия нальот. Разполагаемият нальот е в следствие на сключения договор за поддържане на самолетите, обясни още началникът на отбраната.

"Благодарение на договора, сключен през 2018 г., майор Терзиев щеше да разполага с 4 пъти повече летателен ресурс. Трябва да има планомерно планиране на ресурса на финансови средства и да се сключват договор, за да разполагат летците ни с достатъчно нальот", каза още той и припомни, че до преди инцидента майор Терзиев е имал близо 13 летателни часа от началото на годината, което е много малко.

Стрелбите на полигон "Шабла" се изпълняват от десетилетия, а при разследването на инцидента се проверява нормативната база, както и действията на ръководството на полетите.

Има записи от командния център и те са иззети от прокуратурата, посочи адмирал Ефтимов. Ако разследването приключи без намирането на черната кутия, записите могат да дадат достатъчно информация за крайно становище на разследването, увери началникът на отбраната.

Той увери, че състоянието на самолетите ни МиГ е добро. "Полемиката, че МиГ-29 е остаряла техника, е много отрицателна за психологическото състояние на пилотите ни в изтребителната авиация. Въпреки договора с Ф-16 трябва да продължим и продължаваме да защитаваме въздушното ни пространство с това, с което разполагаме", каза той.

Евентуален договор за поддръжка на МиГ-29 не означава, че компрометираме договора за Ф-16 и, че няма да работим за втората осмица на Ф-16, допълни адмирал Ефтимов.

"Бъдете спокойни. Това, което сме поели като ангажимент е да осигурим достатъчно ресурс на всички родови сили. Ще имате възможност да вдигнете налота и да летите уврени и сигурни", обърна се той към военните ни пилоти. Началникът на отбраната обясни, че изтребителната авиация е прекратила полетите си, освен за носенето на дежурствата си, докато не приключи разследването с инцидента, а крайният срок за приключването са 30 работни дни, считано от 9 юни. Това е нормативната база, до която е поставен срок, допълни той.