МВР ще обяви утре новият протокол за противодействие при хибридните атаки. Причината са масовите бомбени заплахи за училища.

И експерти, и МВР са на мнение, че държавата няма какво повече да направи за сигурността на учебните заведения, след като за три дни са приети нови правила, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Експерти по сигурността твърдят, че всеки директор е обучаван какво да прави при получена заплаха. Този вид атаки стават главно през Google, каналът за информация се променя, а никой от участниците в атаките не използват истинските си имена.

И днес вътрешният министър потвърди, че опасност за сигурността на гражданите в деня на вота няма.

На заключителната си пресконференция Централната избирателна комисия (ЦИК) увери, че организацията на вота протича нормално, а по повод опасността от нови бомбени заплахи се прави всичко възможно да не се допусне прекъсване на гласуването, предаде bTV.

„Имаме уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите в които ще има секционни избирателни комисии – непрекъснато докато приключат изборите, така че да не допуска възможност да се прекъсва  изборния процес“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.