Жителите на столичния квартал “Младост” се вдигнаха на пореден протест срещу застрояването в квартала. Хората се събраха в 18.30 в района на метростанция “Младост 1”. Каква е причината - те се опасяват, че на мястото, което в момента е зелена площ, ще изникне 12-етажен хотел и жилищна сграда.

Хората искат със свое решение Столичния общински съвет да възстанови статута на малката поляна и тя да бъде озеленена. Става дума за парцел, който се намира точно на кръстовището на ул. “Андрей Сахаров” и ул. “Йерусалим”. Хората от района се опасяват, че ако там започне нов строеж, трафикът ще стане изключително натоварен, а паркоместата ще намалеят още.

Към исканията им се присъедини и омбудсманът Мая Манолова. Гражданите са категорични, че този строеж е за сметка на зелените площи, в близост до Метростанция „Младост 1“, което не само ще засили трафика под балконите им, но и ще намали паркоместата в района.

Въпросната площ е частна собственост. Преди време се ползваше като своебразен буферен паркинг до метрото, но след множествено сигнали на граждани общината постави специални кашпи и спря паркирането.

Това не е първият протест на хората от столичния квартал “Младост” срещу идеята за застрояване на мястото. Те проведоха подобен през пролетта, а тогава столичния кмет Йорданка Фандъкова пое ангажимент да не се стигне до строеж. Според хората обаче реални действия в тази посока властта не е предприела.