Една българска от Банско вече 2 г. се бори за живота на болни с коронавирус в Англия. Нези Икономова от години живее с родителите си във Великобритания, работи в болница и учи медицина. Тя е внучка на емблематичната банскалийка Незабравка Икономова - дългогодишен шеф на обредния дом, талантлива самодейка в читалищните състави и управител на почивната станция на ДКП.

Ето какво написа днес Нези в профила си във фейсбук: "Изчетох много постове и коментари относно COVID-19 и ваксините. Не бих искала да повтарям повечето от абсурдизмите, на които станах свидетел в последните 18 месеца. Но нещата, които бих искала да споделя са:

1. Казвам се Нези и в момента живея в Англия. Работя в Worcestershire Royal Hospital, отдел Сериозни белодробни заболявания. Както може би се досещате, част от отдела е безопасно изолиран за пациенти с COVID-19. Аз и останалите колеги сме минали през обучения и тестове за маски, които ни предпазват от БЛИЗЪК контакт с пациентите. Под близък контакт имам предвид, медикаменти, персонална и хигиенна грижа, все неща, за които е нужно да сме изключително близо до болните.

2. Преди ваксините имахме между 10-18 пациента заразени, които имаха нужда от постоянна грижа и наблюдение между половин и 1 час. Не изглежда като много, нали? Представете си, да трябва да измерите кръвно налягане, пулс, процент на кислород в кръвта, температура, колко вдишвания поема пациента за 1 минута и процент на съзнание всеки 30-60 минути. Представете си тази дейност извършена за 18 пациенти. Не изглежда толкова лесно, нали? Като прибавим възможността, че един от тях може да се влоши трагично във всеки един момент, а не дай си Боже двама-трима по едно и също време!

3. Отделът, в който имам гордостта да работя е една стъпка ПРЕДИ интензивна грижа. Пациентите, които постъпват при нас имат нужда от high flow кислород, CPAP машини, които постоянно изпомпват кислород с положително налягане в дихателните пътища. Маските идват в различни размери, от частично до пълно покритие на лицето. Следващият вариант за лечение е интубация или трахеостомия, които се извършват в интензивните отделения. При последните два споменати варианта, за един ден лечение с тръбите, било то в или през гърлото, един ден се равнява на една седмица възстановяване. Много пациенти с COVID-19 са в отделението повече от 15 дни. Цялата човешка система се забавя, виждала съм пациенти, които имаха нужда от физиотерапевти, които да им покажат как да ходят отново. Няма да влизам в повече подробности.

4. Грижата за пациентите винаги е била първи приоритет. Представете си случай с пациент, които няма никакви други заболявания. Нормалния процент на кислород в кръвта е между 96-100% при здрав човек. С различни белодробни заболявания процентите могат да варират между 88-92% или над 94%. Нормалните вдишвания в минута са 15-20, вдишвания над 20 могат да ни алармират за потенциален проблем. Представете си пациент, който поддържа 87-88% с маска, която го снабдява с 100% кислород с положително налягане и вдишвания в минута над 25 (имали сме пациенти с 40 вдишвания в минута). За да се нахрани са нужни две медицински сестри, една да държи храната (предимно пюрета, за да се преглъща лесно) и другата да махне маската и да я сложи веднага след като пациента е сложил храната в устата си (дъвчене, преглъщане става с маската на лицето). Всичко това се случва, докато пациента е на легло, без да се движи, при движение кислорода и състоянието на пациента се влошава драстично, да не говорим за ставане и две-три стъпки от легло до стол.

5. Какво се случва, когато става ясно, че този пациент няма никакъв шанс да оцелее без 100% кислород 24/7? Дават се медикаменти (със съгласието на пациент, семейство, лекари, т.н. Не е процес и решение, което се взима за 10 Мин.) медикаментите успокояват пациента, премахват болката за да може да се намали стреса от махане на маската с кислород и предоставяне на възможност за този човек да си отиде в мир, без болка, без страдание, без посиняване до смърт от липса на кислород или още много пострашни варианти. Ние, през това време говорим със семейството, държим ръка, мием лице, насърчаваме, опитваме се да обясним, защо този пациент ще умре САМ, тъй като е опасно да пуснем семейството в отдела. Докато вършим работа, за която никой никога не си е и представял да има нужда да ни подготви, маските ни се впиват в кожата, оставят рани и синини, умираме от жажда, тъй като е невъзможно да се пие и яде в отдела, и краката са ни изтръпнали от стоене и преглеждане на тестове, повтаряне на кръвно, пулс и т.н.

6. След смяната, сваляме предпазното облекло, махаме маските, мокри от сълзи и пот, всичко се изхвърля в отделни контейнери, мием ръце, дезинфекция и отиваме вкъщи при любимите хора, надявайки се, молейки да не занесем вируса при тях. И все пак, много от нас се заразиха и минаха през ад.

7. Броят на пациенти намали след ваксините, от 18 до 5, от 5 до 2-3. Ваксинирани сме имали поради простата причина, че ваксините не ПРЕДОТВРАТЯВАТ заразата, ваксините са предложени, за да има възможност да се изкара вируса по-леко, с по-малко усложнения. Това е различно при всеки човек, съпътстващи заболявания, имунна система, т.н. Никой никъде не е споменал, че ваксините предоставят пълен имунитет. Различни ваксини са налични за други заболявания като дребна и едра шарка, туберколоза и т.н. Погледнете лявото си рамо, имате белег от точно една от тези ваксини. Нито една от тях не предоставя пълен имунитет. Възможност за заразяване има, но целия процес на възстановяване е много по-лек.

8. Нямам абсолютно никаква полза от предоставяне на фалшива информация. Нали и аз имам познати, близки и семейство в България. Колко лъжи прочетох, колко различни конспирации, най-голямата глупост и една от причините да напиша всичко това е еврейската звезда, която хората пускат с надпис Не Ваксиниран. Звездата, носена от евреите по време на втората световна война. Всички знаем какво се случи с повечето хора, които са носели звездата. Да се сравни нуждата на ваксина срещу смъртоносен вирус с геноцид е абсурд. Бих искала, като човек, който ще бъде завинаги белязан от ужасите, които видях по време на пандемията, смърт, болка, сълзи…ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! Работим с най-добрите професионалисти и консултанти по белодробни заболявания. Каквото видяхме, няма как да го забравим.

9. Ако сте от хората, които предпочитат "Око да види, ръка да пипне" отидете да помагате или да работите в болница. Има нужда от всякаква помощ, дори и да не сте медик. Не вярвайте на измислена информация, която е предоставена, за да всее страх. И накрая, недейте да говорите и да съветвате хора по теми, с които не сте запознати и нямате капка знания освен вестниците, новините в България и фейсбук.

Мир и любов.