Българските плодове и зеленчуци неминуемо ще поевтинеят, това заяви министърът на земеделието и храните Иван Иванов в ефира на Нова тв.

По думите му причината е наситеното предлагане на родна продукция по време на летния сезон. Със сигурност, ако има някакво поскъпване, то няма да е драстично както през пролетния сезон, когато излизат на пазара първите оранжерийни плодове и зеленчуци, твърди министър Иванов.

„В последно време действително турската стока конкурира българската, но българският потребител предпочита родната”, каза още ресорният министър.

Иван Иванов е категоричен, че ДДС за българската земеделска продукция трябва да бъде намален и обяви, че това ще бъде становището на Министерството на земеделието и храните при актуализация на бюджета. Той заяви още, че подкрепя идеята за таван на някои продукти, но подчерта, че това не е в компетенциите на ръководеното от него ведомство.

По думите на министъра в никакъв случай не може да се говори за зърнена криза у нас, каквито са опасенията на част от производителите. „Прогнозите са за много добра реколта”, каза Иванов.