"Ще помогнем на кмета на община Карлово за справяне с частичното бедствено положение". Това каза министърът на земеделието Явор Гечев, който посети село Каравелово. Той обясни, че водните течения не са в компетенцията на министерството, защото те не са горски фонд, но въпреки това ще се направи необходимото за справяне с проблема. Явор Гечев каза, че във вторник експертна комисия ще посочи възможностите за справяне с наносите в река Стряма.

Министърът допълни, че заедно с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов обсъждат дали могат да се направят прагове по горното течение на реката. И посочи, че когато по реките има бетонови стъпала, които утаяват системно наноси, процесът се скъсява и може да се постигне нормално течение на водите.

„Сутринта беше направен оглед от служители на „Напоителни системи” на всички точки в долното поречие и опасност за хората в района няма“, каза министърът на земеделието.
По думите му е необходимо и общината, и държавата да съдействат за системното почистване на наносите.

„Хидроинженери от „Напоителни системи“, както и екипи на Държавното горско стопанство-Карлово и Регионалната дирекция по горите-Пловдив работят на място“, информира още Гечев.