Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на пресконференция в Министерството на правосъдието. 

"Въпреки твърденията на медии теч няма. Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 година насам. В тази част БУЛСТАТ  показа данни, които съответстват на изискванията. Ние сме направили анализ на това обстоятелство от няколко дни насам. Преценяваме, че това не е добро решение на закона. В спешен порядък подготвяме законодателни изменения, за да се промени тази практика“, коментира министър Йорданова. 

Министър Божидар Божанов потвърди, че се подготвят законодателни промени, за да не се допуска повече подобен теч на информация. 

Припомняме, че по-рано днес БНР съобщи, че в регистъра на БУЛСТАТ освен професионалните данни на голяма част от самоосигуряващите се лица са и всичките им лични данни – постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и т.н.

Теч на лични данни от БУЛСТАТ! Засегнати са над 300 000 българиСтава дума за данни като постоянен и домашен адрес, имейли, телефони

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

От днес: ЕГН-то се преобразува в 9-цифрен код в Регистъра БУЛСТАТПромяната става автоматично и не изисква от потребителите да подават документи или заявления