Мащабна проверка се е провела тази нощ в Пловдив и областта, като са образувани са  Деветнадесет бързи производства. Акцията е разпоредена със заповед на Окръжния прокурор на  Пловдив, като причината за това са зачестилите случаи на катастрофи, резултат от шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества.

Акцентът на проверките бе поставен върху шофиращите след употреба на алкохол и/или наркотични вещества водачи на моторни превозни средства, както и върху тяхното поведение по предлагане на подкупи на полицейски служители, за да избегнат следващата им се по закон отговорност.

Със съдействието на Директора на ОД на МВР – Пловдив, бе създадена изключително добра организация и тази нощ /18 срещу 19 януари 2020 г./ проверките бяха реализирана от смесени екипи от всички управленията на МВР на територията на област Пловдив, съобщават от Прокуратурата.

В хода на операцията са проверени 1436 моторни превозни средства и 1737 лица. 

Служителите са установили 26 шофора, които са шофирали след употреба на алкохол. В 10 от случаите дрегерът е отчел над 1.2 промила. При останалите 16 от нарушителите употребения алкохол е бил под 1.2 промила. На територията на три от районните в града, както и в Карлово и Труд са задържани водачи, шофирали след употреба на наркотични вещества и техните аналози. Справката за водачите шофирали след употреба на алкохол, отчита най- много нарушения на територията на областта. В Пловдив- на територията на Второ районно е установен и задържан водач с над 2.53 промила. В Първомай нарушителите са трима, като при двама от проверените дрегерът е отчел 1.43.

Двама са шофирали в нетрезво състояние и на територията на Труд- с отчетени 1.60 и 1.75 промила. На територията на Стамболийски и Раковски пробите на водачите са показали над 1.8 промила,а в Хисаря-2.08. В рамките на проверките на 26 от водачите са съставени актове за неизползване на обезопасителен колан, констатирани са 5-ма неправоспособни, а 6 моторни превозни средства са били без застраховка гражданска отговорност.

С цел да избегнат наложените санкции, двама от нарушителите са се опитали да дадат подкуп на полицейски служители, за което са започнати досъдебни производства. В Пловдив, на територията на Първо РУ едно лице е задържано и за хулигански прояви,изразяващи се в агресивно поведение към служителите на реда.