„Като цяло мерките се спазват, имахме поредица от проверки от контролните органи, не бяха констатирани нарушения“, каза пред БНР Манол Гойгаджиев, председател на Българска асоциация на ритейл центровете.

„Ние проверяваме за зелен сертификат, на хартия, електронно, не искаме лични документи, а тези, които отиват в магазини от изключенията, ги съветваме другаде да не ходят. Ако нарушат забраната, те подлежат на глоба.

Със сигурност има хора, които нарушават забраната. Затова ние не искахме да има такива изключения. Няма как до всеки човек да има охранител“, посочи още Гойгаджиев.

От Асоциацията ще питат днес МЗ обаче кой носи отговорност за нарушител, влязъл в хранителния магазин или до офис на банка, а след това е нарушил заповедта на МЗ, предава БНР.

„За нас е важно, за да изясним и темата за т.нар. търговска дискриминация. Защото тази заповед за зелените сертификати важи само за търговски обекти над 300 кв. метра. А ние вече имаме проблем със служителите. И се създава неравнопоставеност, защото тези, които нямат сертифиати напускат от нашите обекти и отиват в по-малките магазини.  За момента нямаме затворени обекти, но не е ясно колко време ще издържим", посочи още Гойгаджиев.