Най-хубавото нещо към този момент е, че държавата не е затворена и няма изгледи това да се случи. Това заяви доц. Атанас Мангъров. Той направи изявление по време на седмични брифинг, напълно в неговата риторика, като критикува част от въведените мерки.

„Това цялото желание да се влезе в болница е безсмислено, защото то е оправдано само, ако болните трябва да получават кислород или интубация, хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства. Хората които са с Ковид възможно най-дълго трябва да си стоят в къщи и само тогава когато имат нужда от лечения, които не могат да бъдат прилагани в домовете им тогава да бъдат приемани в съответните лечебни заведения“, заяви Мангъров.

Той изрази несъгласието си и с карнтинта на контактни лица на заразен.

„Това е безсмислено. В момента данните са такива, че всеки трети, който се разхожда може да бъде заразен. Време е да си отпуснем малко душата и да започнем да действаме малко по-медицински“, заяви той.

Според него няма много логика и в карантинирането на заразени пациенти, тъй като те отиват да се тества след като получат симптоми и докато получат резултат си, вече са минали няколко дни, в които са били заразни.

„На практика има някакъв ефект от тези карантинни мерки, но не и такъв какъвто трябва да бъде“, заяви  Мангъров.

Веднага след неговото изказване последва и такова на проф. Балтов, шеф на „Пирогов“, който заяви, че не е съгласен с това и именно карантинирането на контактни лица води до ограничаване на заразата и натиска върху здравната система.

Той даде пример със себе си, че е проявил отговорност и се е карантинирал при контакт със заразен, а след това и неговите близки, след като той е бил с положителен резултат.