Дипломирането е значим и запомнящ се момент не само в живота на зрелостниците, но и в този на родителите им. За да може да използваме българската ни дипломата за средно, или висше образование в чужбина, тя трябва да бъде преведена и легализирана. Често с тази задача се заемат именно майките на учениците. 

Но, какво представлява този процес? И можем ли да изчислим колко ще ни струва? Ще ви разкажем повече днес!

Превод и легализация на диплома

Легализацията е процес, чрез който се удостоверява, че един документ, в случая диплома, е автентичен, има правна сила и е издаден от квалифициран орган. В България, легализацията представлява поставяне на Апостил на документа от Националния център за информация и документация (НАЦИД). 

В случай, че ще използвате дипломата в чужбина, то освен легализирана, тя трябва да бъде и преведена. Въпросният превод трябва да бъде заверен в Консулски отдел на МВнР, който се намира в столицата. Това означава, че независимо в коя точка на държавата се намирате, и дали използвате услугите на агенция, или фриланс преводач, документите трябва да пропътуват разстоянието до София. И вие заедно с тях, ако ще извършвате легализацията сами

Знаем, че това може да бъде малко досадно, много времеемко и скъпо, но за щастие има агенции, които предоставят възможност за онлайн поръчка за превод и легализация на диплома, като оригиналните документи просто се изпращат чрез куриер.

Изчисление на бюджета

Хубаво е да знаем колко ще ни струва въпросната легализация, в комбинация с превода и заверката му. За това има агенции, които предлагат услуга за изчисляване на прогнозния бюджет на услугата чрез калкулатор. Силно препоръчваме да използвате това предимство, за да няма изненади относно разходите, които ще имате.

Обичайно, превода на дипломите за средно и висше образование, заедно с приложението, излиза между 3 и 5 преводачески страници. Броят преводачески страници и цената за превода на страница зависят от езиковата комбинация и срока на изпълнение на поръчката. Например, ако се нуждаете от експресна поръчка за един работен ден, то цената ще бъде по-висока, отколкото ако се възползвате от стандартна такава.

Най-добрият вариант би бил, разбира се, ако агенцията предоставя възможност да изчислите сумата сами, както и да направите онлайн поръчка за превода и легализацията. По този начин ще знаете колко ще ви струва услугата, няма да бъдете изненадвани от скрити такси, а и няма да ви се налага да обикаляте офиси и да пътувате до София, ако сте от друг град.

Решението за образование в чужбина може да бъде сложно, както и да постави младите хора, и техните близки пред доста непознати или неочаквани препятствия. Преводът и легализацията на диплома може да е едно от тях. Въпреки че може да звучи страшно, процедурата всъщност е стандартна, а когато се доверите на професионалисти, дори и лесна. 

Една такава агенция е Арте.Док, която може да ви съдейства за комбинираната услуга за превод и легализация на Вашата диплома. Избирайки тях, Вие ще се доверите на изключителни професионалисти с дългогодишен опит, които гарантирано предоставят висококачествен превод на дипломи, извършен в уговорения срок. Може да се възползвате от преводи на повече от 36 езика, както и от три вида поръчки: стандартна, бърза и експресна.

Агенцията е създател на първият е България онлайн калкулатор, който позволява точно изчисляване на бюджета за всяка една поръчка за превод и/или легализация. В калкулаторът Вие сами определяте параметрите на поръчката ви – не само откъм езикова комбинация, но и от към срок и начин на получаване на документа. Калкулаторът е свързан със система за онлайн поръчка, чрез която бързо и лесно в 3 стъпки може да подадете заявка за превода и легализацията на дипломата на Вашето дете.

Освен това, в момента може да се възползвате от пакетна услуга за превод и легализация, която агенция Арте.Док предлага, с която ще спестите 25% от цената за пакет, както и ще получите допълнително намаление за превода. 

И не на последно място по важност, ако не се намирате в София, може да подадете онлайн поръчка и да изпратите документите с куриер. Професионалистите от Арте.Док ще се погрижат дипломата да бъде преведена, заверена и изпратена обратно към вас в нужния Ви срок.