След случая с 3-годишното дете, което като по чудо не пострада сериозно при затискане от врата на автобус от градския транспорт в Пловдив, редица хора реагираха и споделиха опасенията на майката на детето. Те не просто изявиха съчувствие към пострадалите, а разказаха куп идентични истории, в които те или техни близки са станали жертви на недоглеждане от страна на шофьорите на автобуси. 

Припомняме за нашите читатели, че през уикенда майка и нейното невръстно момиченце претърпяха инцидент при опит да слязат от автобус, движещ се по линия №66.

Майката на детето Цвети се свърза с репортер на TrafficNews.bg, за да разкаже за ужасяващите събития и последвалия ситуацията абсурд. Жената едва успяла да поеме с тялото си тежестта на затварящия се механизъм на вратите, за да може детето ѝ да не бъде смачкано.

Цвети обаче не оставила нещата така, а подала сигнал към 112. Жената чистосърдечно признава, че не иска обезщетение, а единствената й надежда е да насочи вниманието на транспортите фирми, които трябва да упражняват по-стриктен контрол над служителите си, за да не се стигне до фатален инцидент. 

Вижте пълния разказ на Цвети, описващ преживения ужас от нея и детето ѝ, както и детайлите от инцидента.

Оказва се обаче, това не е първият такъв инцидент. Само преди дни, на 16 октомври, друга читателка на TrafficNews.bg сподели, че е имала много подобно преживяване, отново в автобус 66.

"Когато дойде моментът да слезем с 5-годишното ми дете, останахме последни за слизане и шофьорът затвори вратите точно в момента в който бяхме между тях. Успях да ги задържа с ръце, така че да не притиснат детето, и се разминахме само с уплаха и лош спомен", споделя потърпевшата. 

Сега си представете, че майката остане заклещена от вратата, автобусът продължи, а детето се оказва сам-само на спирката. Или при разменени роли? Какъв ужас ще изпита детето? Оказва се, че такъв сценарий е напълно възможен. Майка, която все още бута количка, твърди, че двукратно е била на косъм да попадне в подобна ситуация. 

Рискова група не са само майките с деца, а и възрастните хора. Мнозина души твърдят, че са ставали свидетели как вратите се затварят непосредствено пред пенсионери, които не са успели да се качат на автобуса. 

"Игнорират пенсионерите само защото от тях няма да вземат пари за билет", изказва предположение очевидка на подобно действие от страна на шофьор на градски рейс.

Факт е, че ученици и пенсионери се ползват с привилегията да си извадят карта за преференциално пътуване, но те, също като всички останали, са заплатили сума за този документ и не могат да бъдат дискриминирани.

Българи, живели в чужбина и почерпили от западните организационни привички, разказват, че нито веднъж не са били свидетели на подобно "недоглеждане" от страна на шофьорите в западните страни. 

"Шофьорите от градския транспорт не тръгват преди да се уверят, че всички пасажери са седнали. Докато тук може да си счупиш краката, защото тъкмо си се хванал и си се качил и автобуса, а той тръгва и ти не можеш да се закрепиш", разказват възмутени граждани. 

Оставяме на вас да прецените дали е толкова трудно да погледнеш внимателно слезли ли са всички пътници и да проявиш търпение, така щото всички чакащи на спирката да успеят да се качат. Професията шофьор изисква постоянна бдителност и въпреки всичко никой никога не е застрахован. Но ако всички по улиците, включително и особено шофьорите от градския транспорт, бъдат повече бдителни и по-малко немарливи, инцидентите рязко ще намалеят.