На 8 март украинката Людмила Мощенко заминава за родината си Украйна. Отива там на курс, като тогава нито в България, нито в Украйна няма потвърдени положителни проби за коронавирус. За извънредно положение не се говори, а затварянето на граници дори звучи нереалистично. Затова Людмила спокойно оставя съпруга си и 10-годишното си дете у нас и заминава за Киев, като си прави планове, че след 10 дни отново ще е при семейството си. Нещата, обаче не се случват по този начин и към момента младата майка не знае кога ще бъде отново с любимите си хора.

Людмила живее от дълги години в България, женена е за българин и има статут за постоянно пребиване. Т.е има българска лична карта, но е украинска гражданка. Имайки предвид посочените критерии от националния кризисен щаб у нас – няма причина поради, която Людмила да не може да се прибере в страната ни. Това потвърди и генерал Венцислав Мутафчийски, като на извънреден брифинг той заяви, че границите се затварят за лица от трети страни, но това не важи за българи и хора с постоянен статут в България. Всички трябва да бъдат допуснати у нас, дори и такива със симптоми на COVID-19.

Всичко това, обаче не важи за украинските власти. Людмила не е допусната да се качи в самолет, пътуващ до София. Полетът се е осъществил на 17 март, а в самолета са били допуснати само трима души – такива с паспорти. Всички останали, които имат статут на отседналост са били върнати.

„Никой не е дал обяснение какво се случва. Реалността е съвсем различна от това, което се говори по телевизията. Звънях на всички възможни институции, но те само си прехвърлят топката и решение няма. От посолството на България в Киев ми казват да звънна на това у нас, а като им звънна на тях ме пращат обратно в Украйна. От Външно министерство пък ме попитаха „Тя какво прави там“. В крайна сметка тяхната работа не е да се отнасят по този начин. Когато жена ми замина бедствено положение не беше обявено“, коментира съпругът на Людмила – Олег Петров.

Людмила също се опитва да намери решение на проблема в Украйна, но безуспешно. Към момента положителните проби на коронавирус в страната са 16.

„Ще става по-лошо както в Украйна, така и в България. Не е ясно до кога ще бъде това извънредно положение, може да продължи и 1 година? Какво ще правим през това време – едно дете ще бъде разделено от майка си!“, заяви Олег Петров.

В момента Людмила е отседнала при сестра си, но това е временно решение, тъй като условията там не са подходящи.

„Много хора са загубили връзките си в Украйна и в момента няма при кого да останат. Какво да правят – да останат в хотел, докато трае извънредното положение ли? Кой ще им покрие разходите и ще им върне отнетото време“, добави още възмутеният съпруг.

TrafficNews.bg отправи питане и към Министерството на външните работи. Очакваме техния коментар и реакция по казуса.