Подадохме сигнал за проблема с прашната буря край завода на Каменица на Общинския инспекторат. Оттам заявиха, че ще изпратят проверка на място, за да се направят проверки за запрашаване и шум. Днес следобяд бутането на останките от завода накара хора в квартала да си мислят, че има земетресение. Това обаче не е единственият проблем.

Плътен слой прах покрива автомобили в района. Миенето не помага – още на следващия ден паркираните на открито автомобили отново са мръсни, защото няма какво да ги спаси от гъстия облак дим, носещ се покрай кръстовището на улиците „Иларион Макариополски” и „Марин Дринов”. Причината за запрашаването са дейностите по бутането на останките от завода на „Каменица”, на чието място би трябвало да се появи зона за почивка.

В момента обаче това изглежда далечна мечта. Мъж, работещ в квартала, ни показа колата си. Вчера е бил в автомивка, а днес тя отново се нуждае от миене. Демонстрира ни, като прокарва пръста си по задното стъкло и оставя ясна диря.

Проблемите обаче не са само за шофьорите. Хората в района са принудени да търсят начин да се справят с праха. Повечето не смеят да отварят прозорците си, въпреки жегите. Когато им се наложи да излязат навън обаче няма как да избегнат прашната буря, покрила кръстовището и част от двете улици.

„Минавам оттук с малко дете. Дори сега отивам да го взема от детска градина”, разказва жена от квартала. „А покрай нас – прах и мизерии. И всичко това го дишаме”, допълва тя. Не по-малък проблем, особено за хората с бебета, е шумът от срутването.

„Не можеш да бутнеш сграда без шум и прах”, коментира живущ в района. „Дано поне направят нещо хубаво”. Макар мерки да са взети – вентилатор пръска вода на мястото, където машините рушат, това изглежда не е достатъчно и прах все пак има. Жители на квартала разказват и за парченца стъклена вата, която се е носела наоколо.

Дейностите по разрушаване на завода оказват влияние и на бизнеса. Заведение за хранене миналата седмица е било покрито с прах след срутването на част от завода. Гъстият облак днес пък накара собственик на сервиз за електроуреди да затвори преди края на работното си време. Мъжът бе категоричен – утре няма да работи, защото „тук не може да се диша”.

Вижте ВИДЕО от мястото:

TrafficNews.bg