Експертите ще решават в близките дни промените в закона за КТБ. Не искам да коментирам това лице Валери Симеонов какво е говорил. За това „членче”, както е казал, позицията беше изразена от Бойко Борисов. Утре най-вероятно експертите ще се ангажират с темата и каквото е необходимо ще се направи, съобщи "Блиц".ДПС ще играе своята отговорна роля при решаване на казуса.

Мисля, че нашият законопроект не може да не бъде подкрепен, ако ще говорим с езика на фактите, а не на митологемите. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан след лидерската среща за съставяне на кабинет.„Днес за първи път чухме предложение за съставяне на правителство на малцинството. В този смисъл ние очакваме конкретно предложение на програма. ДПС има своите формати, в които взима решение.

ДПС не може да бъде опозиция на собствената си платформа. Ако в програмата на кабинета има точки, които са в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция по тях”, каза още Местан.

Той за пореден път сподели, че ДПС твърдо ще защитава договора, който партията е сключила с избирателите. 

„Едно е сигурно - няма да видите ДПС в съюз с националпопулизма. Независимо в какъв формат на едно или друго управление. Тук не става въпрос за политическо различие, а за ценностен разлом. При това съотношение на силите трябва да бъдем честни пред себе си и да кажем, че няма залог на политическо управление освен ГЕРБ и РБ – или казано по друг начин дясно по своята същност управление.

ГЕРБ имат 84 депутати, а левите партии имат много по-малко. Това предполага, че профилът на управление ще се разположи в център-дясно. Не трябва да се правят опити за втори и трети мандат, защото това би било безумие. Когато казвам център-дясно, имам предвид ГЕРБ, РБ и ДПС. Други партии в този спектър няма. Извинете, но националпопулизмът да бъде представен като център е абсолютно невъзможно.

Каква е политическата идентичност на една партия не е въпрос на етикет, а е въпрос на платформа и поведение. Националпопулизмът не може да бъде представен нито като център, нито като модерен патриотизъм, защото е антисистемен по своята същност.

Евентуална коалиция на дясното с националпопулизма ще има за ефект не сваляне на моралната маска на десния политически субект, а ще има ефекта на съдиране на моралната маска. Възможни са много тематични коалиции на дясноцентристко управление, но не е възможно то без подкрепата на ДПС”, завърши Местан.

TrafficNews.bg