В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това. Това заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му пакетът от 2 млрд, който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел, а грижа за българските граждани и бизнес.

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за здравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло.

Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи. Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки.

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

Лорер заяви, че българската икономика нараства през първото тримесечие, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20% нагоре.