Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°С, по долината на Струма - около 23°С, за високите полета - между 17 и 19°С, а за планините - между 3 и 12°С.

Най-ниските температури през идния месец ще бъдат между 10 и 15°С, а най-високите - между 30 и 35°С, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, а в източната - валежите ще са на по-малко.

Според прогнозите през повечето дни от първото десетдневие въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи.

Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. През първите 10 дни температурите ще са малко под нормата, но тенденцията е към постепенно повишение.

Вторите десет дни от юни температурите ще се задържат около нормалните, с продължаваща тенденция към бавно повишение. Времето ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевици. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През последните 10 дни температурите в страната ще се повишат. Ще настъпи постепенно стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има отново, на вече на по-малко места.