Лепнаха 300 лева глоба на уличен музикант, който свирел на гъдулка в центъра на Пловдив. Мъжът изпълнявал народни песни по Главната, заедно със своя брат близнак. И двамата имали разрешения от общината за това, но нямали документ, с който да им бъдат позволени изпълнения в дует.

Така на 2 май т.г. около 17 часа на ул. "Райко Даскалов" 16 близнаците музиканти били проверени от общински служител и след като не представили документа за групово изпълнение, бил глобени с 300 лева.

Гъдуларят обжалвал санкцията в съда, където станало ясно, че действително е в нарушение. Съгласно общинската наредба за обществения ред с цел осигуряване спокойствието на живеещите и работещите в центъра на Пловдив, има забрана за използване на електронни усилвателни устройства от уличните музиканти, както и събирането им за групови артистични изпълнения без разрешение от кмета на общината, разказва "Монитор". Глобите при такива нарушения за физически лица са от 300 до 3000 лева, а за фирми – от 3 000 до 30 000 лева.

Въпреки това обаче съдът преценил, че наказващият орган не е разтълкувал правилно текстовете от закона и не е отграничил маловажните случаи на административни нарушения от обикновените такива. Според съда нарушението на близнаците е първо по ред, а степента му не съответства на тежестта на наложената санкция. Музикантите не са нарушили нощната тишина, защото са свирели в 17 часа. Освен това и двамата имали валидни разрешения за улични музиканти, а самото им изпълнение е дуо, което според магистратите, трудно може да бъде определено, като група артисти. Затова районният съд в Пловдив отменил глобата от 300 лева, наложена на гъдуларя близнак като твърде тежка за извършеното нарушение. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.