Областният управител Дани Каназирева се срещна с лекарите от Транспортна болница днес. Тя успокои медиците, че ще бъдат взети всички мерки за тяхната безопасност и ще бъде разпределена работата. В транспортна болница ще бъде отворен денонощен приемен кабинет, също така лечебното заведение ще бъде преструктурирано, за да може да приеме заразени с коронавирус.

„Денонощно работим и знам притесненията на всеки. Направили сме възможно най-доброто. Преди да се стигне до Транспортна болница, има други болници, които имат легла. Решението ни беше леките и средно тежките случаи да бъдат именно в болници, в които нямат възможност за интензивна грижа. Целта е да има разпределение. Искам да ви успокоя, ние сме на ваша страна. Още днес в Областна управа пристигнаха първите екипи за многократна защита, които ще разпределим. Това са само от наши дарение, защото  ние със средства не разполагаме“, заяви Каназирева пред медиците.

„Говорихме нееднократно с принсипала на вашата болница –министъра на транспорта. Спокойствието на всички нас зависи от добрата организация. Смятам, че хората вече наистина се самодисциплинират и го няма това обикаляне между кабинетите“, заяви още Областният управител.

„Нашата идея за откриването на денонощни кабинети е, че пред инфекциозна клиника се образуват огромни опашки. Вашите колеги там не могат да смогнат и се създава среда, в която има допълнителен риск. Има много хора, които нямат симптоми и вместо да се обадят на 112 отиват направо в болницата, затова и се получават струпвания“, коментира още Каназирева.

Денонощните кабинетите ще бъдат разкрити в УМБАЛ“ Каспела“ –от 19:00 часа, Транспортна болница – четвъртък срещу петък в 00.00 часа. Същото решение е взето и за МБАЛ “Свети Мина“, но тук община Пловдив трябва да създаде организацията и да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи.

„Това е изпитание на цялата здравна система. Моята майка е също ваша колежка, не е спряла да работи и е постоянно в болницата“, заяви Каназирева.

Медиците се оплакаха от това, че маските са им изключително неудобни и затрудняват работата им, освен това се чувстват незащитени.

„Всичко, което дойде при нас ще бъде разпределено при вас, но нека и ръководството да вземе мерки. Има ръководства, които са започнали да си набавят защитни облекла още през декември, като са чули за какво става въпрос – ето това е добра организация“, отговори Каназирева на медиците.

"Наистина имаме 92 легла в болницата, но нямаме достатъчно екипи. В крайна сметка лекарите леуват, а не леглата. Аз съм човекът, който прави графика. Ние не можем да обслужим толкова, а само 36 легла. Това е при условие, че работим извънредно и в пълен капацитет", заяви д-р Атанасов шеф на отдел Кардиология.

Каназирева отговори на медиците, че се обмислят варианти да бъдат командировани при тях медици от други болници, както и студенти от Медицинския университет.