"Пациентите с ХИВ биват съветвани да се ваксинират срещу COVID, те боледуват от коронавируса сравнително леко", това каза доц. Нина Янчева-Петрова, ръководител катедра "Инфекциозни болести" в МУ-София.

"Нашите пациенти с ХИВ се консултират с нас за всяко лекарство, включително и за ваксините", добави тя.

Медикът информира, че от ХИВ в България се лекуват 3 702 пациента. доц. Нина Янчева-Петрова смята, че пряка връзка между вирусите на ХИВ и COVID-19 не може да се направи. 

"Новият вариант все още се проучва, няма данни да протича по-тежко, произходът му от Южна Африка, където ваксинацията е ниска, води до връзка и с нашата страна, където също е слаб имунизационния процес", заяви тя.

Според нея съществуващите ваксините в кратък срок могат да бъдат модифицирани, за да действат ефективно и срещу нови варианти.

Според нея хората трябва да се доверяват на науката с много база данни, защото често канспиративните теори тръгват от учени и техните мнения.

"Незнанието сред медицински специалисти е голям проблем", категорична е доц. Нина Янчева-Петрова и потвърди, че ваксините не предпазват от заразяване, но помагат за по-леко преболедуване.

Според д-р Катрин Смолууд, старши директор по спешни ситуации в СЗО - Европа, е нужно повече време, за да се проучи Омикрон, но и сега е ясно, че би могъл да бъде по-преносим от предишните варианти, многото му мутации е възможно да го правят способен по-лесно да влиза в имунната система.

"Южна Африка не е постигнала висок процент на ваксинация, така е и в България. Сега трябва да се засили процесът, това е подходящото време. Повече от 500 000 животи са спасени заради имунизацията", добави ученият.

Д-р Смолууд заяви още, че дори и да има спад в ефикасността на ваксината за Омикрон, тя все така върши своята работа.