Главният консултант на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира пред Нова телевизия какви ще бъдат последствията за икономиката от коронавируса. 

"Комисията няколко пъти се опитва да прави прогнози. Много е трудно да се дават точни прогнози в такава среда. Не можем да кажем и какъв е бил срива през 2020-та година. Икономиката на еврозоната ще се свие със 7.8% за цялата 2020-та година. Имаше спадове и над 20%. Ефектът от бързото възстановяване лятото беше отчетен, но този скок от дъното не е достатъчен да стигне до предкризисните места. Ще има отново забавяне заради втората вълна. Имаме спряно възстановяване на този етап. Прогнозата на комисията, че постепенно обществата ще се справят със здравната криза. Въпросът е колко бързо ще можем да се справим със здравния проблем. Авио индустрията работеше с едва 1/4 от натовареността си в Европа. Това се отнася дори и след пускането през лятото. Комисията в своя анализ виждаме много ясно как правителствата подкрепиха всички и минахме успешно през първата вълна. Дори да имаме възстановяване на икономиката през следващите години част от бизнесите ще бъдат ударени сериозно и няма как да се възстановят толкова бързо. Безработицата догодина ще бъде по-лоша от безработицата през тази година."

"И досега изчезваха професии и дейности. Един от основните стълбове, които трябва да подкрепи плана за възстановяване на Европа е именно смяна на уменията. Образование и преквалификация на хората, това отнема време и това е големият риск и притеснение. Това не става автоматично иска се поне година - две."