Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая. Обектът не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите констатираха общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая. Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията - ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да съдействат за осиновяването им.

Всички констатирани от контролния орган нередности и обстоятелства ще бъдат предадени на Прокуратурата за последващи действия по компетентност.

Историята на 3-месечната чихуахуа Рая стана известна в социалните мрежи, след като норвежкият орган по безопасност на храните взе решение да евтаназира кученцето, тъй като е незаконно в Норвегия - без легални документи. Изходът щеше да е летале, ако не му беше разрешено да се прибере в България. Българската агенция по храните първоначално отказва, защото паспортът на кучето е невалиден. Оказа се, че ветеринарният лекар, който е издал невалиден паспорт на кучето Рая, е с незаконна практика в Бълария. Дори актьорът Жан-Клод ван Дам се затъпи за Рая и в крайна сметка българските власти позволиха прибирането на кученцето. 

Ето условията в развъдника: 

РРая: