"Вече слагат мантинелата. Утре ще сме блокирани заедно с автомобилите си", съобщи за TNS.bg Георги Мрънков, служител на една от фирмите, достъпът до чиито сгради ще бъде блокиран с поставянето на новата мантинела от лявата страна на пътя за Първенец.

"Човекът от АПИ е тук, заедно с полицаите и стоят и гледат как ни затварят", разказа той.

След множество спорове и скандали заради поставянето на предпазната ограда, собственикът на агроаптеката и транспортната фирма, намиращи се край пътя, потегли към Пловдив заедно с адвоката си. Целта? Среща с директора на Областното пътно управление. И този път обаче не са го открили, съобщи Мрънков.

Те предприеха това действие след като не успяха да стигнат до консенсус със служителя на АПИ, който бе на място. Той отказа да застане пред камерата ни или да даде какъвто и да е коментар. Докато споровете по темата да се слага ли мантинелата или не продължаваха, служителите на фирмата-изпълните, чакаха да получат зелена светлина.

Адвокатът на потърпевшите заяви, че от АПИ не предоставят никакви документи, свързани с поставянето на предпазната метална ограда. Не е имало и предупреждение, че предстоят подобни дейности по пътя, нито пък са налице необходимите според закона маркировки, които да обозначават къде и какво ще се прави, допълни той. Освен това до края на април тече срок, в който трябва да започне изграждането на отбивка от пътя за Първенец към сградите на фирмите. 

Поставянето на мантинелата вече е започнало. До края на деня достъп до агроаптеката, склада на транспортната фирма и сградата на съседна фирма най-вероятно вече няма да има. Ако всички автомобили, камиони и трактори не бъдат изкарани преди това, те ще останат блокирани зад предпазната ограда.

Отново ви припомняме позицията на Агенция Пътна инфраструктура по казуса, която получихме като отговор на наше писмо:

За достъпа до селскостопанските имоти се използват селскостопанските пътища. Предвидено е прекъсване на предпазната ограда, на определени места. При заявяване на инвестиционни намерения за изграждане на отбивка към някои от частните парцели, стоманената предпазна ограда ще бъде прекъсната.

В участъка от км 0+150 до км 1+460 в обхвата на пътя, използвайки широкия ляв банкет, се извършва незаконна търговия на зеленчуци и други стоки като се изхвърлят битови отпадъци и развалени продукти. Изпълнява се и товарно-разтоварни дейности без разрешение. По този начин се предизвиква спонтанно и безразборно излизане на пътното платно и включване в движението по републиканския път. По този начин се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия, каквито са регистрирани в ОД на МВР.

Търговците, разположени край пътното платно не притежават разрешения за търговия. Предупреждавани са неколкократно и са им съставяни констативни протоколи и актове за административно нарушение и т.н.

До момента няма постъпили искания за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата, чрез временно ползване на части от пътното платно и на земи в обхвата на пътя във връзка с крайпътни обекти и с посочени конкретни дати.

Още по темата четете ТУК

TNS.bg