Забраняват тротоарната търговия в Слънчев бряг. Всички бараки, които в момента са плъзнали из целия курорт, още това лято ще бъдат подмени с нови модерни павилиони, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Новите щендери ще са в типично морски цветове – синьо и бяло и ще бъдат направени от устойчиви материали, които да издържат на силния вятър и въздействието на морския въздух, пише "Монитор".

Освен това така ще бъдат конструирани, че да не позволяват да се предлага търговия извън тях, а позициите им ще са на места, които да не пречат на туристите, пешеходците и колите. Слагането на новите сергии ще започне веднага след одобряване на схемата за разполагането им и когато времето позволи, но преди да бъдат прекратени всички строителства в курорта.

Всеки търговец обаче сам ще поръчва тези павилиони от съответния производител, като просто трябва да се съобразява с изискванията. Ако пък не спази разпоредбите за външния вид на обекта, просто няма да има сключен договор.

Павилионът ще остава като собственост на търговеца като той ще носи и отговорност за премахването му - според договорите, които са от 2 до 5 години.

Според Ангелкова сегашните тротоарните сергии ще бъдат изцяло премахнати и ще се упражнява изключително завишен контрол върху тази дейност. Нещо повече – в договорите за наем, които "Слънчев бряг" АД подписва за преместваемите обекти, ще се включва клауза, според която при 3 нарушения за такива "разхождащи се щендери" договорът да се прекратява, поясни министърът.

Целта на проекта е да се създаде единна визия на тази част от Слънчев бряг, която е под управлението на акционерното дружество, както и за морските плажове, а след време може да стане факт и за цялата му територия подчерта Ангелкова.

Идейният проект е съобразен с действащото законодателство и фактическата обстановка на място. По думите на Ангелкова се водят предварителни разговори с кмета на община Несебър и ако този проект бъде припознат, той може да важи и за територията на целия курорт Слънчев бряг, а не само за зона изток и не само за територията със собственост на "Слънчев бряг" АД.

Министърът на туризма добави, че концесионерите на морските плажове сами ще реализират тази визия според договорите, което са сключили. Обектите, които са в заварено положение, също ще бъдат сменени след приключване на договорите им.

Особено невралгично място в Слънчев бряг-изток е крайбрежната алея, там има преплитане на собственост както на частни имоти, така и на държавното дружество като инфраструктура и на територията на плажа, каза още министър Ангелкова. Тя припомни, че поради изключително драстични нарушения през 2016 г. бе прекратена от нея концесията на плаж "Слънчев бряг-север", където основното нарушение бе свързано с надвишаване на одобрената от министерството квадратура за разполагаеми обекти с почти 8 хил. кв. м.

Новите наематели трябваше да премахнат доброволно всички обекти в нарушение и към днешна дата това е факт, поясни министърът.

Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров съобщи, че в схемата ще бъдат заложени не само търговски обекти, но и места за атракциони – велорикши, детски кътове, места за триколки и други, като разположението им ще бъде съгласувано с институциите и граничещите частни собственици.