Конюшните на царя пустеят. Есента е паднала върху тях много преди да дойде официално. Емблематичното заведение, намиращо се в самото сърце на Стария град, тази година не посрещаше посетители. Причината? Изтеклата в началото на годината концесия.

„Беше много хубаво. Събираха се хора на всякаква възраст”, разказва пловдивчанка, работеща в близост до затворения обект. Споделя, че никога не е имало проблем с шума от заведението. „Имаше концерти, но те бяха колко… Веднъж в седмицата. Не пречеха на никого, а в района почти не живеят хора”, споделя жената. „Трябваше да има търг, но взел ли го е някой, не е ли… Не знам.”

След като концесията на обекта изтече, от Община Пловдив решиха да го отдадат под наем. Намеренията за това бяха заявени още през февруари. Сега вече сме септември, а Конюшните все още нямат наемател. Заведението остана затворено през целия летен сезон – времето, в което един бар на открито може да е наистина печеливш и когато Пловдив е пълен с туристи.

От месеци няма кой да стопанисва мястото и това, напълно естествено, се е отразило на вида му. Конюшните на царя днес са тоалетната на поданниците. Силна миризма на урина се носи около мръсната и покрита с паяжина конструкция в центъра. Дървените кепенца са пуснати и надраскани с посредствени графити. Рано сутрин наоколо се търкалят празни кутии от цигари и бирени бутилки, показващи че някакъв нощен живот на това място все пак има. Но той е безпризорен, мърляв и със сигурност не носи приходи на Общината.

„Има, има, сядат, пият някакви”, разказват жените от ОП „Чистота”, които се занимават с почистването на Стария град. „Големи са, не са деца. Бутилки хвърлят, цигари. Глупости ни говорят”, обясняват чистачките. Когато сутрин те все още не са минали през Конюшните на царя, мястото наистина напомня за една зле поддържана конюшна с всичките боклуци там.

Дървената сцена, приютила не един и два концерта, в момента е разбита на няколко места. Стъпиш ли на нея, рискуваш кракът ти да пропадне. Една от каменните тераси до бара пък буквално се е срутила, най-вероятно заради старото дърво отгоре, което вече е отрязано. Жълта лента (с абсурден надпис „Високо напрежение”) се вее около мястото. Камъните не са преместени. Лежат си до постройката така, както са си паднали.

Тъжната картина може и да се промени догодина. Търг ще има, макар и след края на летния сезон. Решението за отдаване под наем на обекта вече е минало през общинския съвет. Търгът ще се проведе на 16 септември. Тогава може би Конюшните на царя ще се сдобият с нов стопанин, който, евентуално, ще сложи край на ползването му като открита тоалетна и място за напиване.

Пък другото лято там може отново да кипи от живот. Както приляга на място, намиращо се в Стария град на Пловдив.

Антон Биров,

TrafficNews.bg

Вижте как изглеждат Конюшните на царя днес:

Още СНИМКИ вижте в галерията

Още новини четете ТУК