Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще има нов шеф най-рано в края на ноември. Това стана ясно на заседанието на специално създадената за избора парламентарна комисия, която днес одобри процедурни правила за издигане на кандидатури. Председателят на комисия Борис Ячев от "Обединените патриоти" (НФСБ) смята, че процесът ще приключи до 20 ноември тази година.

Доскорошният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставката си след „апартаментгейт”. Тогава се разбра, че има незаконни навеси върху терасата на апартамента му, за които твърдеше, че не са негови. Георгиев бе изпратен за консул във Валенсия. Въпреки, че оставката му бе приета в края на юли т.г., а по закон смяната му трябва да стане за два месеца, досега процедурата не е започнала.

Според одобрените днес изисквания заместникът на КПКОНПИ Антон Славчев не може да бъде избран за председател, тъй като няма необходимия стаж от 10 години, обяви  Ячев. Остава и изискването титулярът да има юридическо образование, макар, че в парламентът да има внесен законопроект това да отпадне. Предложението е на сегашният правосъден министър Данаил Кирилов.  

Процедурата по избор може да се забави с още два-три месеца, ако бъде прието предложението на БСП задължителните проверки за имуществено състояние и за конфликт на интереси да се правят преди гласуването на новия председател. Тези проверки се правят от КПКОНПИ. На днешното заседание на парламентарната комисия бе прието проверките да се правят след като кандидатът бъде избран. Това означава, че КПКОНПИ трябва да проверява председателя си. В момента няма законова за срок на проверките. БСП искат да предложат срока да е до два или три месеца след избора.

Според приетите правила, които трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала след двуседмичната депутатска ваканцията за местните избори, депутатите ще имат срок от 14 дни да предлагат кандидатите. След това в номинираните ще имат 7 дни за да представят концепция за работа на КПКОНПИ и други документи сред които декларация за имущество и конфликт на интереси. След това ще има възможност за становища на неправителствени и научни организации и кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия. Изборът приключва след глуване ще бъде пленарната зала.

Изборът е с обикновено мнозинство, тоест необходими са поне половината от гласовете на присъстващите в пленарна зала депутати. Мандатът на новия шеф ще свърши заедно с мандата на сегашната комисия, който е шестгодишен и тече от пролетта на 2018 г.

В парламентарните кулоари се разпространява упорит слух, че новият шеф на КПКОНПИ ще бъде добре познато лице от висшите етажи на съдебната система и изборът му може да се забави до януари. 

Бившият шеф на КПКОНПИ вече е консул във ВаленсияПламен Георгиев изкарал само седмица като прокурор, кабинетът го назначил на новата длъжност на закрито заседание