Отварянето на откритите пространства на заведенията ще бъде позволено веднага щом те създадат нужните условия за това, каза премиерът Бойко Борисов. Днес се очаква заповедта на министъра на здравеопазването, където ще бъдат вписани всички мерки и условия, на които трябва да отговарят ресторанти, кафенета и заведения.

На въпрос, че много заведение няма да имат икономически изгодни условия, за да отворят по този начин, ген. Мутафчийски отговори:

„Отварянето на този полурежим не е само за покриването на разходите по тази дейност. Това ще е полезно, тъй като самите собственици трябва да знаят,   как ще работят в тази ситуация. Самите екипи ще имат яснота как ще действат в бъдеще, тъй като нямаме взор кога ще приключи тази ситуация. Ние се учим как да живеем в условия COVID-19, докато няма лечение или ваксина срещу нея”, каза ген. Мутафчийски.

„Независимо дали отворят 1/3 или ½ от заведенията. Това пак са работни места. Това са места, на които хората да се социализират. Да нямат усещането хората, че света свършва -  да се изпие по една бира човек, детето да изяде един сладолед”, каза премиерът.

Тези, които са готови с организацията може да минат на проверка от РЗИ и БАБХ – маски, дезинфектанти, наредени маси, каза премиерът.