На кои пациенти със симптоми на COVID-19 се правят тестове?  Шефът на УМБАЛ „Каспела” проф. Илиан Дойков разказа за алгоритъма, който се използва в частната болница. В нея вече работи денонощен кабинет за COVID-19, който приема пациенти със заболяването.

„Всеки един пациент с подобна симптоматика идва или с Бърза помощ, или е самонасочил се.  Той бива прегледан, като се решава дали трябва да бъде приет за хоспитализация и болнично лечение. Този, който е хоспитализиран със съмнение за коронавирус,  се тества и изпраща пробата в референтната лаборатория в Стара Загора. Там отиват всички проби от лечебните заведения и са безплатни.

По-леките случаи, за които се предписва домашно лечение, биват съветвани при тяхно желание да си направят тестове в частни лаборатории.  Те са в „Пълмед” и „Рамус”. Хората приемат или не този съвет, като това е техен личен избор.  Има два типа хора, които идват при нас – хора със симптоматика, които не приемат съвета ни да си направят тест, както и такива, които настояват да им се направи тест, без да имат никакви симптоми”, обясни проф. Дойков.

Утре ще се състои и среща между всички частни болници, като на нея ще присъстват РЗИ, Здравната каса и Спешна помощ, след като министърът на здравеопазването одобри организацията за работа в пловдивските лечебни заведения.

Очаква се и разпореждане от РЗИ в общински болница при пациенти със съмнения КОВИД-19 в Пловдивска област да бъдат хоспитализирани в Раковски, Асеновград, Първомай и Карлово, а не се карат към Пловдив, обясни областният управител Дани Каназирева. Тя каза, че под  карантина са 1920 души към днешна дата, като за 3820 тя е изтекла.

В понеделник - 13 април се очаква да заработи новата лаборатория в Пловдив, която ще бъде референтна. В началото тя ще разполага с 3000 теста. 

Лабораторията за COVID-19 в Пловдив отваря след седмица, сградата не е готоваАпаратурата вече е налична, ще има 3000 теста

140 пловдивчани със симптоми на COVID-19 са отишли в новите приемни кабинетиСамо в УМБАЛ „Каспела” са минали 105 пациенти, от които хоспитализирани са 19