Премиерът Бойко Борисов да открие напълно ремонтираното Жълто училище в Пловдив след 190 дни, обеща кметът Иван Тотев по време на официалната церемония за старта на строителните дейности.

„Звъннах на министър-председателя, за да го поканя на първа копка. Той обеща, че ще дойде за откриването”, обяви градоначалникът. 

Емблематичното възрожденско школо бе в окаяно състояние и от десетилетие ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство  - ползвател на сградата, се бореше да я спаси.

Тотев съобщи, че наред с мащабния ремонт на сградата, общината предвижда да се погрижи и за пространствата около нея. Между основната сграда на АМТИИ и Жълтото училище ще бъде оформен по-широк вход със стълби. Ще бъде изпълнен и проектът на арх. Румяна Пройкова за подстъпите към Античния театър.

През 2019 г. мястото ще бъде още по-красиво и функционално, за да улесни посетителите, които идват на събития. С ремонта на Жълтото училище всички публични сгради в района ще бъдат възстановени и приведени в добър вид, обяви Иван Тотев.

Сградата на Жълтото училище е една от емблемите на Пловдив. То отваря врати през далечната  1868 г. с пари, събрани от българската общност под тепетата. През стаите му са преминали забележителни българи като Иван Вазов, дейците на Априлското въстание, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и други.  

 Днес Жълтото училище е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно състояние, което поставяше под въпрос сигурността на студентите при провеждането на учебните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с ЖП-релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.  Ректорът проф. Милчо Василев бе принуден да изведе от залата заниманията на танцовите състави и там работеха художниците.

Сумата за ремонта на Жълтото училище, отпусната от Министерския съвет, е 1.1 млн. лв. Общината подкрепи Музикалната академия с още 100 000 лв. Те ще отидат  за вътрешното укрепване, реставрацията на мазилките и възстановяването на фасадите.

Ще ни останат средства и за закупуване на техника и модернизацията на кабинетите, похвали се ректорът проф. Милчо Василев.