Служители на ДАНС са събрали достатъчно данни за това, че трябва да бъде отнет достъпа на Сотир Цацаров до класифицираната информация, като работата им е продължила последните седмици. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той коментира, че първо трябва да се направи реформа в КПКОНПИ, а след това да се обсъждат кой ще я оглави.

„Има предложение да бъде разделена комисията на два отделни органа, да се промени и начина на управление и самата структура. Изборът на нов председател трябва да бъде направен по най-прозрачния начин. Той трябва да има един аршин за всички, независимо от това коя е управляващата партия и да бъде напълно безпристрастен“, каза Петков пред Нова телевизия.

Той коментира, че харесва професионалните качества на бившия съдебен министър Иван Дермеджиев, но неговото име към този момент не е обсъждано за председател на комисията срещу корупцията.

Той е категоричен, че доверието към главния прокурор Иван Гешев е изчерпано и подкрепя напълно призива за оставката му от управляващата коалиция.

„Трябва да бъде изменен законът за съдебната власт, дори може да има съдия, който да може да разследва главния прокурор и после отново да се върне като съдия, за да няма конфликт на интереси. Максимално бързо трябва да се направи съдебната реформа“, заяви той.

Относно Северна Македония, Петков заяви:

„Ние няма да отстъпим, но ще направим всичко възможно да имаме конструктивен диалог“.

Премиерът отново призова към ваксинация.

„Към момента повечето ни от областите са далеч от затваряне. Така направихме клъстерите, за да може областите да се разглеждат като съвкупност, за да има пет дни предвидимост и мерките, които стимулират бизнеса при затваряне да бъдат ясни. Ако вдигнем нивото на ваксинация, толкова по-малък е шансът тези хора да стигнат до интензивните легла“, каза Петков.

Относно участието на доц. Атанас Мангъров в работна група, той каза:

„Вратите ми са отворени за всички, готов съм да чуя различни мнения, но решенията, които ще вземе са базирани на са научни данни, а не на нечии вярвания“