По-големите сметки за ток и газ на бизнеса от януари и декември ще бъдат компенсирани в сметките през февруари. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание днес. 

Премиерът посочи, че бизнесът е компенсиран със 110 лева за ноември месец, 130 лева за декември и има таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени за януари. 

"Сметките, които получихте за декември са високи до такова ниво, че те ще бъдат компенсирани във февруари", посочи още Петков. 

Премиерът допълни, че сметките на битовите потребители не са калкулирани по нови тарифи. 

"Един от най-големите въпроси е цената на газа. Сметките на битовите потребители са под мораториум - не са били вдигнати и няма да бъдат вдигнати, докато има мораториуми. Няма нови цени за битовите потребители и работим усърдно, когато махнем мораториума да няма рязък скок", посочи Петков. 

По отношение на бизнеса, премиерът посочи, че той компенсиран със 110 лева за ноември месец от бюджета, 130 лева за декември и има таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени за януари. 

Петков обърна внимание на повишената заболеваемост у нас и посочи, че ако действаха старите планове за борба с пандемията много от областите вече трябваше да бъдат затворени. Той обаче напомни, че това не е така, защото вече определящ е броят на заетите интензивни легла, като тези данни се използват за прогноза. 

"Добрата новина е, че мерките остават много меки и са функция на този критичен фактор и това няма да се смени", посочи още Петков. 

Петков коментира и българо-македонските отношения, като посочи, че трябва да се работи по-подобряване на мобилността.